Development of a game for nutritional education: a focus on food labeling
DOI:
https://doi.org/10.62827/nb.v23i4.3036Keywords:
Play and playthings; nutritional facts; food labeling.Abstract
Introduction: the nutritional information on labels is crucial for assisting consumers in food choices, as it conveys relevant data. Nutritional labeling is becoming increasingly complex, requiring consumers to have a deeper understanding to interpret and analyze the nutritional information. Objective: to develop an educational game that encourages young people to learn about reading and interpreting the information found on nutritional labels. Methods: a descriptive and educational study in the nutritional field, designed to provide greater knowledge about the main questions and challenges related to interpreting and using the information on food labels. Results: a board game was created with 45 spaces/stages that follow a logical sequence from start to finish, including multiple-choice questions about the changes made in labeling legislation and the interpretation and use of information on food labels. Conclusion: the production of the educational nutritional game was carried out to establish means for effective and updated nutritional education on this highly relevant topic.
References
Sousa, RBM. Compreensão de adolescentes sobre as informações nutricionais e suas formas de apresentação em rótulos de alimentos. R. Assoc. Bras. Nutr. 2021; 12 (4): 154-170 ISSN 2357-7894.
Gomes, DC. Nutritional Education: an eminent need in the curriculum of the State of São Paulo. 50 f. Monografia (Especialização em Ensino de Ciências, modalidade à distância) Universidade Tecnológica Federal do Paraná – Campus Medianeira, 2013.
Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 459, 9 de Outubro de 2022. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário oficial da união 2022; 09 out.
Leal, VC. Avaliação do conhecimento e dificuldades de adolescentes em relação a Rotulagem de alimentos e informação nutricional. Trabalho de conclusão de curso, Centro Universitário Toledo. Araçatuba – SP, 2017
Deimling et al. Percepções dos consumidores sobre a rotulagem nutricional para aquisição de alimentos em Boa Vista do Buricá/RS. Ver. Elet. Cient. da UERGS (2022) v. 8, n. 01, p. 22-31.
Marins, BR.; Jacob, SC. Avaliação do hábito de leitura e da compreensão da rotulagem por consumidores de Niterói, RJ. Vigil. Sanit. Em Debate;3(3):122-129, 2015.
Santos, LAS; Paiva, JB; Mello AL; Fontes, GAV; Sampaio, LR; Freitas, MCSO nutricionista no programa de alimentação escolar: avaliação de uma experiência de formação a partir de grupos focais. Revista de Nutrição, Campinas, v. 25, n. 1, Feb. 2012.
Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA; universidade de Brasília – UnB. Rotulagem Nutricional Obrigatória: Manual de Orientação às Indústrias de Alimentos. 2. Versão. Brasília: ANVISA, UnB, 2005. 44 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Amanda Josielle Cabral, Fabíola Gomes Silva, Pâmella Dyohanna Lustosa Sousa, Victória Lorrany Alencar da Costa, Liejy Agnes dos Santos Raposo Landim, Ana Caroline de Castro Ferreira Fernandes (Autor)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution 4.0 que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.