Development of a game for nutritional education: a focus on food labeling

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62827/nb.v23i4.3036

Keywords:

Play and playthings; nutritional facts; food labeling.

Abstract

Introduction: the nutritional information on labels is crucial for assisting consumers in food choices, as it conveys relevant data. Nutritional labeling is becoming increasingly complex, requiring consumers to have a deeper understanding to interpret and analyze the nutritional information. Objective: to develop an educational game that encourages young people to learn about reading and interpreting the information found on nutritional labels. Methods: a descriptive and educational study in the nutritional field, designed to provide greater knowledge about the main questions and challenges related to interpreting and using the information on food labels. Results: a board game was created with 45 spaces/stages that follow a logical sequence from start to finish, including multiple-choice questions about the changes made in labeling legislation and the interpretation and use of information on food labels. Conclusion: the production of the educational nutritional game was carried out to establish means for effective and updated nutritional education on this highly relevant topic.

Author Biographies

  • Amanda Josielle Cabral, UNIFSA

    Discente do Curso Bacharelado em Nutrição pelo Centro Universitário Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

  • Fabíola Gomes Silva, UNIFSA

    Discente do Curso Bacharelado em Nutrição pelo Centro Universitário Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

  • Pâmella Dyohanna Lustosa Sousa, UNIFSA

    Discente do Curso Bacharelado em Nutrição pelo Centro Universitário Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

  • Victória Lorrany Alencar da Costa, UNIFSA

    Discente do Curso Bacharelado em Nutrição pelo Centro Universitário Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

  • Liejy Agnes dos Santos Raposo Landim, UFPI/UNIFSA

    Nutricionista, Mestre em Alimentos e Nutrição pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Docente do Curso de Bacharelado em Nutrição do Centro Universitário Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

  • Ana Caroline de Castro Ferreira Fernandes, UFPI/UNIFSA

    Nutricionista, Mestre em Saúde da Família pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Coordenadora do Curso de Nutrição e Nutricionista da Clínica Escola da Faculdade Santo Agostinho (UNIFSA), Teresina, PI, Brasil

References

Sousa, RBM. Compreensão de adolescentes sobre as informações nutricionais e suas formas de apresentação em rótulos de alimentos. R. Assoc. Bras. Nutr. 2021; 12 (4): 154-170 ISSN 2357-7894.

Gomes, DC. Nutritional Education: an eminent need in the curriculum of the State of São Paulo. 50 f. Monografia (Especialização em Ensino de Ciências, modalidade à distância) Universidade Tecnológica Federal do Paraná – Campus Medianeira, 2013.

Brasil. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 459, 9 de Outubro de 2022. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário oficial da união 2022; 09 out.

Leal, VC. Avaliação do conhecimento e dificuldades de adolescentes em relação a Rotulagem de alimentos e informação nutricional. Trabalho de conclusão de curso, Centro Universitário Toledo. Araçatuba – SP, 2017

Deimling et al. Percepções dos consumidores sobre a rotulagem nutricional para aquisição de alimentos em Boa Vista do Buricá/RS. Ver. Elet. Cient. da UERGS (2022) v. 8, n. 01, p. 22-31.

Marins, BR.; Jacob, SC. Avaliação do hábito de leitura e da compreensão da rotulagem por consumidores de Niterói, RJ. Vigil. Sanit. Em Debate;3(3):122-129, 2015.

Santos, LAS; Paiva, JB; Mello AL; Fontes, GAV; Sampaio, LR; Freitas, MCSO nutricionista no programa de alimentação escolar: avaliação de uma experiência de formação a partir de grupos focais. Revista de Nutrição, Campinas, v. 25, n. 1, Feb. 2012.

Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA; universidade de Brasília – UnB. Rotulagem Nutricional Obrigatória: Manual de Orientação às Indústrias de Alimentos. 2. Versão. Brasília: ANVISA, UnB, 2005. 44 p.

Published

2024-11-16

Issue

Section

Artigos originais

How to Cite

Development of a game for nutritional education: a focus on food labeling. (2024). Nutrição Brasil, 23(4), 1055-1061. https://doi.org/10.62827/nb.v23i4.3036

Most read articles by the same author(s)