Nutritional status of children under five years

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62827/nb.v23i2.3015

Keywords:

Child; nutritional status; health information systems; food and nutritional surveillance.

Abstract

Objective: to characterize the nutritional status of children under five years of age, and compare with results from the northeast region and Brazil. Methods: cross-sectional and descriptive study, using public domain secondary data, available in the Food and Nutrition Surveillance System databases for the year 2017 in the three main cities of Bahia, Salvador, Feira de Santana and Vitória of Conquest. The anthropometric measurements used were weight and height. Nutritional status was assessed according to the Height/Age, Weight/Age and Weight/Height indices. Results: The prevalence of stunting varied from 14% to 9.36%, excess weight for age from 4.3% to 11.5%, and excess weight for height from 11.68% to 19.14% in the municipalities studied. Conclusion: Although excess weight has overcome weight deficit, there is still a growth deficiency in children under five years of age in the three municipalities participating in the study. Characteristics that are evident throughout the State of Bahia, the Northeast region and Brazil.

Author Biographies

  • Thaise dos Santos Andrade, (CH-UFC/EBSERH)

    Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH/UFC), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Ana Carolina Cavalcante Viana, (CH-UFC/EBSERH)

    Mestre em Nutrição e Saúde, Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH-UFC); Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Anarah Suellen Queiroz Conserva Vitoriano, (CH-UFC/EBSERH)

    Nutricionista- Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Especialização em Nutrição Clinica (Universidade Gama Filho), Nutricionista Clínico do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará, Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (CH-UFC/EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Macileide da Silva Bandeira, UECE

    Nutricionista Graduada pela Universidade Estadual do Ceará (UECE), Fortaleza, CE, Especialização em Nutrição Clinica e Patalogias pela IPGR e Especialização em Preceptoria pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, RN, Brasil 

  • Nathália Bernardo Marinho, (CH-UFC/EBSERH)

    Graduada em Nutrição pela Universidade Estácio do Ceará (ESTÁCIO), Fortaleza, CE, Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH-UFC), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Helen Pinheiro, (HUWC/UFC/EBSERH)

    Pós-Graduada em Prescrição de Fitoterápico e Suplementação Nutricional na Nutrição Clínica e Esportiva pela Universidade Estácio de Sá, Nutricionista Clínica da Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH ), Hospital Universitário Walter Cantídio (HUWC/UFC/EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil 

  • Rosângela Santos de Jesus, (EBSERH/SEDE)

    Nutricionista no Serviço de Hotelaria Hospitalar da (EBSERH/SEDE), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Brasília, DF, Brasil

  • Ana Ligia da Silva Bandeira, UNIATENEU

    Enfermeira, Docente na Universidade Uniateneu, Fortaleza, CE, Brasil 

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Published

2024-08-17

Issue

Section

Artigos originais

How to Cite

Nutritional status of children under five years. (2024). Nutrição Brasil, 23(2), 830-840. https://doi.org/10.62827/nb.v23i2.3015

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