Nutritional status of the population of  Itabuna - BA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62827/nb.v23i2.3011

Keywords:

Nutritional status; food and nutritional surveillance; information systems.

Abstract

Objective: to outline the nutritional profile, describe the prevalence of low weight, overweight and obesity and make a relationship between this and the life cycle and sex of the population in the municipality of Itabuna-Ba monitored by Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN). Methods: cross-sectional, descriptive study, using secondary public domain data available in the databases of the SISVAN in 2018. The anthropometric measures analyzed were weight and height, to compose the nutritional assessment indicators recommended by the World Organization Results: there is a prevalence of overweight and obesity of 28.29% (9.101) and 19.4% (6,241), respectively, which corresponds to almost half of the population studied with overweight, 47.69% (15.120). The elderly, pregnant women and adults were the groups with the highest prevalence of overweight. Conclusion: the findings of this study reinforce the trend already pointed out in national studies, with a lower prevalence of malnutrition and greater overweight in all age groups.

Author Biographies

  • Thaise dos Santos Andrade, (CH-UFC/EBSERH)

    Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH-UFC), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil 

  • Rosângela Santos de Jesus, (EBSERH/SEDE)

    Nutricionista no Serviço de Hotelaria Hospitalar da (EBSERH/SEDE), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Brasília, DF, Brasil 

  • Ana Carolina Cavalcante Viana, (CH-UFC/EBSERH)

    Mestre em Nutrição e Saúde, Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH-UFC); Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Anarah Suellen Queiroz Conserva Vitoriano, (CH-UFC/EBSERH)

    Nutricionista, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), PB, Brasil, Especialização em Nutrição Clinica (Universidade Gama Filho), 
     Nutricionista Clínico do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará, Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (CH-UFC/EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil 

  • Macileide da Silva Bandeira, UECE

    Nutricionista Graduada pela Universidade Estadual do Ceará (UECE), Fortaleza, CE, Especialização em Nutrição Clinica e Patalogias pela IPGR e Especialização em Preceptoria pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Natal, RN, Brasil 

  • Nathália Bernardo Marinho, (CH-UFC/EBSERH)

    Graduada em Nutrição pela Universidade Estácio do Ceará (ESTÁCIO), Fortaleza, CE, Nutricionista do Complexo Hospitalar da Universidade Federal do Ceará (CH-UFC), Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil

  • Helen Pinheiro, (HUWC/UFC/EBSERH)

    Pós-Graduada em Prescrição de Fitoterápico e Suplementação Nutricional na Nutrição Clínica e Esportiva pela Universidade Estácio de Sá, Nutricionista Clínica da Empresa Brasileira de Serviços Hospitalares (EBSERH ), Hospital Universitário Walter Cantídio (HUWC/UFC/EBSERH), Fortaleza, CE, Brasil 

  • Ana Ligia da Silva Bandeira, UniATENEU

    Enfermeira, Docente na Universidade Uniateneu, Fortaleza, CE, Brasil 

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Published

2024-08-17

Issue

Section

Artigos originais

How to Cite

Nutritional status of the population of  Itabuna - BA. (2024). Nutrição Brasil, 23(2), 852-862. https://doi.org/10.62827/nb.v23i2.3011

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