Biochemical and microbiological analyzes of medicinal bottles sold in street markets in the interior of Ceará, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.62827/nb.v23i5.3041

Keywords:

Medicine traditional; medicinal plants; therapeutic uses.

Abstract

Introduction: The demand for herbal-based medicinal beverages, sold in open-air markets, has increased. However, daily consumption may pose health risks, making it essential to study the compounds present in these drinks. Objective: To identify the plants used in these beverages and evaluate their quality by analyzing physical-chemical, chemical, microbiological aspects, and functional compounds. Methods: Biochemical and microbiological compounds were analyzed in ten medicinal beverages (G1 to G10) sold in open-air markets in Redenção-CE. The main therapeutic indicators of the samples include inflammation, healing, anxiolytic, antispasmodic, gastritis, ulcers, among others. The analyses included pH, total soluble solids, vitamin C, total extractable polyphenols, total antioxidant activity (ABTS method), and microbiological analysis (pour-plate method). Results: The average pH and total soluble solids were 3.7 and 3.1°Brix, respectively. Samples G4 and G5 showed the highest vitamin C content (72 mg/100g), while sample G6, which only contained pomegranate, had the highest polyphenol (4.33 mg GAE/100g) and antioxidant (3.26 mg/100g) levels, demonstrating the fruit’s benefits. Five samples showed microbial growth, with 90% within the bacteria limit (<10 CFU/mL). Regarding fungi, 50% complied with the recommended limit (<10⁴ CFU/mL), highlighting the importance of good manufacturing practices. Conclusion: The production of medicinal beverages varies according to factors such as collection and preservation. pH, sucrose, and vitamin C levels are within acceptable limits, but polyphenol and antioxidant levels are low.

Author Biographies

  • Fábio Morais da Silva, UNILAB

    Mestre em Sociobiodiversidade e Tecnologia Sustentável pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB), Graduado em Farmácia pelo Centro Universitário Maurício de Nassau (UNINASSAU), Pós-Graduado em Biotecnologia e Biologia Molecular pela Universidade Estadual do Ceará (UECE), Pós-Graduado em Farmacologia Clínica pelo Centro Universitário Ateneu (UNIATENEU), Graduado em Biologia pela Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA), Sobral, CE, Brasil 

  • Fernando Lima de Menezes, UFC

    Doutor em Química pela Universidade Federal do Ceará (UFC), Mestre em Química pela Universidade Federal do Ceará (UFC), Licenciado em Química pela Universidade Estadual Vale do Acaraú (UVA), Sobral, CE, Brasil 

  • Luanne Eugênia Nunes, UNILAB

    Doutora em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Federal de Pernambuco (UFPE), Mestre em Ciências Farmacêuticas pela Universidade Estadual da Paraíba (UEPB), Farmacêutica pela Universidade Estadual da Paraíba (UEPB), Campina Grande, PB, Brasil 

  • Jeferson Falcão do Amaral, UNILAB

    Doutor em Farmacologia pela Universidade Federal do Ceará (UFC), Mestre em Farmacologia pela Universidade Federal do Ceará (UFC), Especialista em Fitoterapia e Prescrição de Fitoterápicos pela Faculdade Metropolitana do Estado de São Paulo (FAME), Especialista em Atenção Farmacêutica e Farmácia Clínica pelo Instituto de Pós-Graduação e Graduação (IPOG), Farmacêutico pela Universidade Federal do Ceará (UFC), Fortaleza, CE, Brasil 

  • Antonia Franciany Araujo Coelho, UNILAB

    Mestranda em Sociobiodiversidade e Tecnologias Sustentáveis pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB), Especialista em Ciência de Alimentos pelo Instituto Federal do Ceará (IFCE), Agrônoma pela Universidade da Integração Internacional da Lusofonia Afro-Brasileira (UNILAB),  Redenção, CE, Brasil 

  • Maria do Socorro Moura Rufino, UNILAB

    Doutora em Fitotecnia pela Universidade Federal Rural do Semi Árido (UFERSA), Mestre em Desenvolvimento e Meio Ambiente pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Especialista em Nutrição e Dietética Aplicada pela Universidade de León (UNILEON), Agrônoma pela Universidade Federal do Piauí (UFPI), Teresina, PI, Brasil 

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Published

2025-02-21

Issue

Section

Artigos originais

How to Cite

Biochemical and microbiological analyzes of medicinal bottles sold in street markets in the interior of Ceará, Brazil. (2025). Nutrição Brasil, 23(5), 1164-1180. https://doi.org/10.62827/nb.v23i5.3041