Nutritional assessment and consumption of ultra processed foods y children under 24 months of age
DOI:
https://doi.org/10.62827/v23i1.3010Keywords:
Food intake; nutritional status; ultra-processed.Abstract
Introduction: Child nutrition is a crucial aspect for the healthy development of children, directly influencing their physical health, growth and general well-being. Assessing the nutritional status and eating patterns of preschool children is essential to identify possible nutritional deficiencies and provide appropriate guidelines to ensure adequate growth and development. Objective: The objective of the study is to evaluate the nutritional status and food consumption of ultra-processed children at 24 months. Methods: A survey was carried out in March 2023 in daycare centers located in Orleans (Santa Catarina). The exhibition was made up of children aged between 4 and 24 months, enrolled in two municipal daycare centers, two private daycare centers and a philanthropic daycare center. It provides nutritional status and is used as a crescent curve for the Ministry of Health. Regarding food consumption, information was collected through questionnaires administered to those responsible. Results: An analysis of anthropometric data demonstrated that a significant proportion of children presented the appropriate BMI, height and weight for their respective ages, according to the conditional growth curves by the Ministry of Health. However, cases of nutritional deviations were also identified, such as underweight and overweight. Regarding food consumption, there is a relatively high frequency of consumption of ultra-processed foods. Conclusion: The study reveals the presence of ultra-processed foods in the diet of children in daycare centers, highlighting the importance of awareness and public policies to ensure healthy eating in this age group.
References
Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília; 2014.
Lopes WC, Pinho LD, Caldeira AP, Lessa AC. Consumption of ultra-processed foods by children under 24 months of age and associated factors. Rev Paul Pediatr. 2020;38:1-8.
Beserra JB, Soares NIDS, Marreiros CS, Carvalho CMRG, Martins MCC, Freitas BJSA, et al. Crianças e adolescentes que consomem alimentos ultraprocessados possuem pior perfil lipídico? Uma revisão sistemática. Ciênc Saúde Colet. 2020;25(12):4979-4989.
Sombra PV, Sampaio RMM, Silva FR, Pinto FJM. Alimentação complementar e ingestão de alimentos industrializados em crianças menores de três anos. Saúde Desenvolv Hum. 2017;5(3):45-51.
Ferreira RMM. Análise do consumo de alimentos industrializados durante a infância e elaboração de material para educação alimentar e nutricional [dissertação]. Rio Verde: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Goiano; 2021. 143 f.
Silva CC, Chaves GC, Silva JLN, Carvalho R, Gomes APS. Consumo de alimentos ultraprocessados por crianças menores de dois anos no município de Bom Despacho, MG [Trabalho de Conclusão de Curso]. Bom Despacho: Centro Universitário Una de Bom Despacho; 2022. 14 f.
Lucena N, Silva R, Bezerra M, Oliveira G. Marcadores do consumo de alimentos ultraprocessados em crianças. Rev Ciênc Plur. 2022;8(2):1-18.
Brasil. Ministério da Saúde. Atlas da obesidade infantil no Brasil. Brasília; 2019.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Louyse Damazio, Jéssica Domingos Darolt, Schaiany de Jesus Cancelier (Autor)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution 4.0 que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
Autores têm autorização para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.